De 10 grootste voordelen van een bedrijfsfilm [2019]

 
Volgens Cisco zal video content goed zijn voor 80% van al het internetverkeer in 2021. Volgens andere bronnen zal dit zelfs nog sneller het geval zijn.

Volgens Cisco zal video content goed zijn voor 80% van al het internetverkeer in 2021. Volgens andere bronnen zal dit zelfs nog sneller het geval zijn.

Bedrijfsfilms zijn al jaren populair, en om goede redenen. Vroeger was de bedrijfsfilm vaak nog beperkt tot een video van een paar minuten waarin bijvoorbeeld het hele traject van klantaanvraag tot productieproces en uiteindelijke levering bij de eindgebruiker in beeld werd gebracht.

Inmiddels heeft de bedrijfsfilm, en commerciële video in brede zin, echter een flinke ontwikkeling doorgemaakt en bedrijven investeren in video’s in alle soorten en maten. Hieronder vind je enkele veel voorkomende formats.

 • social video's

 • testimonials

 • employer branding video's

 • commercials

 • productvideo's

 • prerolls

 • explainer video's

 • brand films

Elke soort video kan voor een specifiek doel worden ingezet en wanneer de algemene marketingstrategie van je bedrijf goed wordt geanalyseerd kan een bedrijfsfilm veel verschillende en hele specifieke marketingdoelen behalen. Zo kan de investering in een bedrijfsfilm ruim worden terugverdiend.

Nu we de bedrijfsfilm anno 2019 een beetje in context hebben geplaatst, kunnen we over naar de 10 grootste voordelen van bedrijfsfilms.

Lees trouwens ook eens deze blog over de kosten van een bedrijfsfilm. En als je nog niet goed weet welk video platform geschikt is voor jouw campagne, bekijk dan zeker nog even deze uitgebreide vergelijking van Youtube en Vimeo. Heb je al een bedrijfsvideo? Bekijk hier dan een paar praktische tips om je video zo goed mogelijk in te zetten.

1. Video krijgt de voorkeur boven tekst en beeld.

De gemiddelde bezoeker op jouw website kijkt liever video dan dat ze tekst leest. Sterker nog, video krijgt niet alleen de voorkeur boven tekst, maar ook boven afbeeldingen. En dit geldt zowel voor de b2b als de b2c markt:

 • In 2016 gaf 59% van de beslissingmakers in b2b markten al een voorkeur aan voor video boven tekst.

 • Dit percentage is sindsdien alleen maar toegenomen.

 • Bij consumenten wordt dit effect van voorkeur voor video zelfs geschat op 80%.

Video kan bovendien zorgen voor veel extra engagement. Social video's leveren 1200% meer shares op dan tekst en afbeeldingen samen. Een goede bedrijfsfilm met een shareable karakter kan dus een hoop opleveren. Het maakt niet uit wat je core business is, het is vrijwel altijd laagdrempeliger en aantrekkelijker om er een video over te kijken dan er een tekst over te lezen.

 
Voordelen bedrijfsfilm
 

2. Video verbetert je online verkoopresultaten

Zowel in b2b als in b2c markten helpt video bij het verbeteren van je verkoopresultaten.

 • Beslissingmakers in b2b situaties zijn 85% meer geneigd om over te gaan tot aanschaf na het kijken van video.

 • 90% van de consumenten geeft daarnaast aan dat video hen helpt in het aanschaf proces.

 • Een ander onderzoek wijst uit dat het toevoegen van video aan je landingspagina voor wel 80% meer conversie kan zorgen.

Er zijn ook studies gedaan specifiek voor de millenial markt. Daarin zien we dat 74% van de online shoppers video nuttig vindt om producten en aanbieders te vergelijken. Volgens een ander onderzoek vergroot video de kans op aanschaf op een mobiel of tablet met 40%.

90% van de gebruikers geeft aan dat video helpt in het aanschafproces.

3. Video heeft een positief effect voor je vindbaarheid in zoekmachines

Video content kan positief bijdragen aan je vindbaarheid in zoekmachines. Google geeft al lange tijd prioriteit aan video content. Dat geldt voor de integratie van video op pagina's van je website, maar ook voor uploads naar social media, Youtube of Vimeo. Zorg daarbij wel dat je optimaal gebruik maakt van de titel, beschrijving en tags. Zo weet Google dat het jouw video content naar boven moet toveren bij een relevante zoekopdracht.

Vergeet niet onder de video altijd een duidelijke call to action te plaatsen met link naar een relevante landingspagina op jouw website. Als je leads na je video namelijk enthousiast zijn geworden, moet je ze wel de juiste handreikingen bieden om ook meer informatie te bekijken, contact op te nemen of tot aanschaf over te gaan.

4. Een bedrijfsfilm geeft vertrouwen

Wanneer je een grote of belangrijke aankoop gaat doen, laat je je goed informeren. Dit doe je het liefst door iemand bij wie je je prettig voelt. Je doet immers het liefst zaken met mensen die je aardig vindt. Anders gezegd: vertrouwen is een erg belangrijke voorwaarde om uiteindelijk over te gaan tot aanschaf.

video marketing conversie optimalisatie

Voor jouw klanten geldt dit natuurlijk ook. Het liefst zou je iedereen die geïnteresseerd is in jouw product of dienst in het echt spreken. Dat is in de huidige wereld van online marketing alleen niet te doen. Maar met een bedrijfsfilm waarin echte mensen aan het woord zijn, kom je zo dicht mogelijk bij een real life gesprek. Video biedt op deze manier vertrouwen en dat is een enorm voordeel van bedrijfsfilms. Het geeft een menselijk contactmoment en biedt common ground tussen jou en je mogelijke klant. Zo verlaag je de drempel tot aanschaf enorm.

5. Video maakt complexe dingen eenvoudig

Het valt niet mee om complexe materie begrijpelijk te maken voor je doelgroep. Niet iedere bezoeker van jouw website heeft zoveel voorkennis en achtergrondinformatie over je product of dienst als jij. Het kan dan ook moeilijk zijn om in het kort duidelijk te maken welk probleem jouw product oplost en hoe precies.

Een goede video of bedrijfsfilm helpt hierbij. Veel aanbieders van technische applicaties of oplossingen voor ingewikkelde problemen zetten animatie video's in en begrijpen de voordelen van video marketing hierin. Animated video is bij uitstek geschikt om een ingewikkeld verhaal te herleiden naar een begrijpelijke, stapsgewijze uitleg. Maar ook een gewone bedrijfsfilm of explainer video kan hier bij helpen. Het komt allemaal neer op een ijzersterk script waarbij je je heel goed in de doelgroep verplaatst. Iedereen die jouw oplossing nodig heeft, moet na het kijken van je video precies weten dat ze bij jou terecht kunnen.

6. Bewegend beeld wordt sneller verwerkt door onze hersenen

Het is voor onze hersenen eenvoudiger om beeldende informatie te verwerken dan tekst:

 • 90% van de informatie die ons brein verwerkt een beeldend karakter heeft.

 • De verwerking van deze input gebeurt 60.000 keer sneller dan de verwerking van tekst.

Als dat nog niet reden genoeg was om snel een bedrijfsfilm te gaan maken, bedenk dan dat 60% van de mensen zichzelf ook nog eens als visual learner of beelddenker beschouwt. Het grootste deel van jouw markt voelt zich dus prettiger bij beeld, en onthoudt beeldende informatie gemakkelijker dan tekst. Met een goede bedrijfsfilm help je dus niet alleen jezelf, maar ook jouw leads en klanten.

 
Voordelen video marketing
 

7. Een goede video bespaart jou en je klant een hoop tijd

Een goede bedrijfsfilm of video productie zorgt ervoor dat je kijker binnen korte tijd veel nuttige informatie kan verwerken. De informatie die je consumeert door het kijken van een filmpje van 30 seconden zal meer zijn dan de tekstuele informatie die je in 30 seconden kunt verwerken.

Stel je voor dat je de meest gestelde vragen die jouw binnendienstmedewerkers elke dag te horen krijgen bondig samenvat in een korte video. Wanneer je die dan op strategische plekken op je website plaatst, scheelt dat je klanten een hoop tijd en moeite omdat ze niet meer hoeven te bellen. Daarnaast houdt jouw team een hoop tijd over voor werk waar ze anders niet aan toekomen.

8. Met een bedrijfsfilm kun je heel gerichte marketingdoelen behalen

Zoals genoemd kun je een bedrijfsfilm voor vele doelen inzetten. Eén van de voordelen van een bedrijfsvideo is dan ook hoe veelzijdig video is. Je kunt je richten op naamsbekendheid, of awareness, en een video ontwikkelen voor acquisitie doeleinden. Zo haal je bijvoorbeeld traffic naar je website. Een stap verder kun je ook mikken op conversie optimalisatie. Door de belangrijkste sales vragen gericht te antwoorden in een korte video, kun je je website significant meer laten opleveren door je bezoekers vaker tot actie te verleiden.

Video is ook bijzonder geschikt voor remarketing campagnes. Zo kun je bezoekers die wel interesse hebben getoond in je aanbod maar toch je website zijn verlaten zonder over te gaan tot actie, weer terughalen naar je website door ze opnieuw te targeten met een gerichte video op bijvoorbeeld social media of Youtube. Een mooie bedrijfsfilm kan natuurlijk ook helpen bij retentie, klanttevredenheid en referrals. Een mooi visitekaartje laat zich graag ronddelen. En zo zijn er nog eindeloos veel meer marketingdoelen waar video voor kan worden ingezet.

Het belangrijkst is dat je bij de ontwikkeling van je bedrijfsfilm altijd kijkt naar je totale marketing inzet op alle kanalen, niet alleen naar de video op zichzelf.

Wanneer je investeert in video, wil je dat alles geoptimaliseerd is om de campagne zo goed mogelijk te laten presteren.

Dit is waar wij het liefst bij helpen. Benieuwd hoe?

9. Goede video content zorgt voor trouwe volgers

Wanneer je structureel goede video content uitbrengt, kan dat op lange termijn veel opleveren. Als het je lukt om je te profileren als expert in jouw veld of als bron van entertainment, dan kun je hele trouwe volgers genereren. Volgers die jou vertrouwen in je vakgebied of die een prettig beeld hebben van jou als persoon of van jouw bedrijf, zullen sneller de stap maken naar aanvraag of aanschaf dan een bezoeker zonder verdere voorkennis.

Een goed voorbeeld is ondernemer en youtuber Jorg Ruis die zijn stappen als ondernemer sinds de start vastlegt in een vlog en op die manier een trouw gevolg heeft gegenereerd. Hij laat zichzelf zien als expert in zijn veld, maar geeft ook ruimte aan kwetsbaarheid en menselijkheid binnen het kader van ondernemerschap. Uiteindelijk haalt hij hier niet alleen een flinke groep fans uit, maar ook nieuwe opdrachtgevers en winstgevende samenwerkingen.

10. Video heeft de toekomst (al sinds een paar jaar trouwens)

Cisco heeft becijferd dat video content eind 2021 verantwoordelijk zal zijn voor ruim 80% van al het het internetverkeer. Volgens andere bronnen zal dit zelfs al eerder bereikt worden en sowieso is video al jaren enorm populair.

Het is dus heel duidelijk waar de behoefte van jouw bezoekers ligt: bij bewegend beeld en pakkende video. Video is één van de meest effectieve manieren om je online kanalen meer op te laten leveren. Dat is nu al het geval. Video marketing heeft impact. Als je relevant wil blijven, dan wordt het echt tijd voor een goede video campagne of bedrijfsfilm - natuurlijk in een vorm die bij jou past.

 

Conclusie: Bedrijven die video inzetten groeien sneller dan bedrijven die dat niet doen.

De inzet van video helpt je bedrijf sneller te groeien. Dit is gezien alle genoemde voordelen natuurlijk niet zo verrassend meer, maar het is altijd mooi als het ook uit harde cijfers blijkt. Volgens onderzoek hielp de inzet van video bedrijven al in 2017 om 49% sneller te groeien dan bedrijven die nog geen video gebruikten. Dus, haal jij al het meeste uit video voor je bedrijf?

 
 

Ben je benieuwd hoe je meer kunt halen uit je video campagnes? Wil je vrijblijvend feedback op je huidige bedrijfsfilm? Of is video marketing helemaal nieuw voor je en vraag je je af hoe het jouw bedrijf vooruit zou kunnen helpen?

Stel je vraag hieronder of neem contact op.

 
 

Meer weten?