Meer organische website bezoekers met Youtube video marketing

 

Een goede video strategie kan je marketing inzet op veel manieren helpen, lees hier bijvoorbeeld over de 10 grootste voordelen van video. Video op je landingspagina kan zorgen voor een flinke toename van je conversieratio, goede video content helpt om je status als expert verder te verstevigen en een effectieve advertentiecampagne verhoogt je brand awareness en brand recall.

Maar hoe draagt video marketing bij aan je organische website bezoekers? Kun je meer organic traffic genereren met de inzet van video marketing? Het korte antwoord is een volmondig ja.

 
Meer organische traffic met youtube video marketing
 

Vandaag gaan we kijken naar de manieren waarop je meer organische bezoekers naar je website trekt met een Youtube content strategie. We gaan er vanuit dat je structureel content publiceert op je Youtube kanaal, bijvoorbeeld om je als ultieme expert te profileren in je vakgebied, of om consumenten te trekken met amuserende video's die passen bij je aanbod, branding of doelgroep.

Als je meer wil weten over de keuze voor Youtube als platform voor je video content, kun je eens deze uitgebreide vergelijking van Youtube en Vimeo bekijken. We lopen door 9 overwegingen aan de hand waarvan je zelf kunt bepalen welk platform het beste bij jouw video marketing strategie past.

Beide platforms hebben hun eigen voordelen. Omdat Google in de zoekresultaten een duidelijke voorkeur heeft voor video content die op Youtube staat, is Youtube een handig platform om je content strategie mee uit te breiden en aan je SEO score te werken.

De basis van Youtube video marketing

Youtube geeft je alle handreikingen die nodig zijn om SEO punten te scoren, zowel binnen Youtube als daarbuiten op Google en in andere zoekmachines. Deze handreikingen zijn de video titel, categorie (hier komen we later op), tags en beschrijving. Het is belangrijk dat je deze simpele punten met aandacht doorloopt bij elke video upload.

Uitbreiding van je SEO strategie

Video content op Youtube moet je zien als een uitbreiding van je SEO strategie. Het begint dus bij een trefwoordenanalyse. Als jij video content publiceert om prangende vragen in je vakgebied te beantwoorden of om licht te schijnen op een centraal probleem, zorg dan dat je video titel, beschrijving en tags de belangrijkste trefwoorden bevatten rond dit probleem of rond deze vragen. Doe hierbij ook onderzoek naar longtail keywords en vraagwoorden die veel worden gebruikt in combinatie met je centrale trefwoorden (hoe, wat, waarom, wanneer, etc).

 
Google geeft prioriteit aan video content op Youtube.

Google geeft prioriteit aan video content op Youtube.

 
 

Vanaf Google via Youtube naar jouw website

Omdat Google prioriteit geeft aan video content in de zoekresultaten, kun je door mee te dingen naar de relevante zoekwoorden in jouw vakgebied dus snel aan organische clicks naar je Youtube kanaal komen.

Doorklikken naar je website

Vervolgens is het zaak dat je je kijkers vanaf je Youtube video naar je website weet te krijgen. Dit doe je ten eerste door direct in je omschrijving een link naar je website of relevante landingspagina te plaatsen. Zet deze mooi vooraan, want Youtube vertoont standaard maar een kort deel van je beschrijving aan je kijkers.

Een goede Call To Action

Daarnaast kun je wanneer dit relevant is in je video wijzen op je website of landingspagina. Zorg dat dit natuurlijk in je content verweven is, want content marketing is over het algemeen niet bedoeld als sales pitch. Benoem de link verder niet alleen, maar plaats de url ook duidelijk in beeld. Tenslotte kun je gebruik maken van Youtube's cards. Dit zijn de kleine tekstballonnetjes die rechtsbovenin verschijnen en waar je een outbound link onder kan plaatsen. Zorg voor een goede CTA of een vraag die tot de verbeelding spreekt om veel clicks te genereren.

Bereik binnen Youtube vergroten

Als het lukt om doorlopend een goede click-through rate te krijgen op je video content, dan is de volgende stap om je bereik binnen Youtube te vergroten en dus uiteindelijk weer meer organische clicks naar je website te krijgen.

Youtube als social media

Een manier om dat te doen is door actief deel te nemen binnen de Youtube community. Youtube kan zonder meer gezien worden als een social media platform, wat betekent dat er een directe relatie is tussen engagement en bereik. Wanneer je zelf actief bent op andermans kanalen binnen jouw werkveld door video content te kijken, likes te geven en commentaren te plaatsen, zorgt dat er voor dat je zichtbaarder wordt.

Meer organische bezoekers met youtube video marketing

Engagement en herkenning

Andere gebruikers binnen jouw vakgebied gaan je herkennen en zullen ook eerder eens een kijkje nemen op jouw kanaal. De kans is dan ook groter dat zij engagement zullen tonen in de vorm van views, likes, comments en subscribes. Dankzij de goede CTR die je inmiddels behaalt en de relatie die je al bent aangegaan op een laagdrempelige manier door jezelf regelmatig te laten zien op andermans kanalen, stuur je zo weer meer organische bezoekers naar je website.

Youtube playlists en categorieën

Een andere manier om je bereik binnen Youtube te vergroten is door handig gebruik te maken van playlists. Ten eerste zorg je ervoor dat je kijkers langer op je kanaal blijven hangen door je content thematisch te ordenen in playlists. Want als je kijker kennelijk geïnteresseerd is in een video over een bepaald thema, dan zullen andere video’s over datzelfde thema mogelijk ook aanspreken. Youtube gebruikt playlists ook om het aanbod aan gerelateerde en aanbevolen video’s op te baseren. Zo vertel je Youtube dus welke video’s je graag gezamenlijk zou willen presenteren.

Gebruik playlists

Ten tweede komt het je view count erg ten goede als je video’s in andermans playlist terecht komen. Door actief bezig te zijn op Youtube en je gezicht consequent op andermans kanalen te laten zien kun je een heel netwerk van content creators opbouwen. Zo kun je elkaar uiteindelijk helpen door traffic over en weer te sturen. Vraag de creators in je netwerk om jouw video in hun playlists op te nemen en stel daar natuurlijk ook een gunst tegenover. Zo gun je elkaar niet alleen een groter bereik, maar kun je ook putten uit elkaars netwerk en bereik je kijkers met een heel andere achtergrond die je anders niet zo makkelijk naar je kanaal had kunnen verleiden.

Video categorie

De laatste manier om binnen Youtube meer kijkers te vinden is door het juist invullen van de categorie bij het starten van je kanaal en wanneer je je video’s uploadt. Dit is heel logisch, maar toch belangrijk om goed te doen. Vul de categorie in die het meest relevant is voor je content en die het best aansluit bij je vakgebied. De categorie die je invult lijkt namelijk invloed te hebben op Youtube’s suggesties voor gerelateerde en aanbevolen video’s. Door je categorie juist in te vullen wordt je video dus getoond aan kijkers die graag soortgelijke video’s kijken.

Bekijk voor meer tips om binnen Youtube te optimaliseren ook eens de Creator Academy van Youtube.

SEO punten door structurele kwaliteits content

Google houdt van websites waar consistent content van hoge kwaliteit wordt gepubliceerd. Dit komt vooral omdat Google aan de gebruiksstatistieken ziet dat je pagina's als waardevol, behulpzaam of amusant worden gezien door je bezoekers. Dus: als Google een gebruiker naar jouw website stuurt en dat blijkt een succesverhaal, dan wil Google jouw content aan meer soortgelijke gebruikers voorschotelen.

Content is king

Youtube werkt precies hetzelfde. Als het je dus lukt om zowel op Google als op Youtube je bezoekers consequent te voorzien van waardevolle content, dan ga je op beide fronten veel SEO punten scoren. Omdat de Youtube resultaten geïntegreerd worden in de zoekresultaten op Google, ontstaat hier een wisselwerking die een significante positieve invloed kan hebben op het aantal organische bezoekers dat je website zal bereiken.

 
Meer organische bezoekers met youtube video marketing
 

SEO punten door integratie video marketing op je website

Gerelateerd aan het vorige punt, kun je flinke SEO punten scoren door je Youtube video's in de pagina's van je website te integreren. Omdat Google je ranking onder andere baseert op de gebruiksstatistieken van je bezoekers, kan de toevoeging van video content op je landingspagina's je een grote dienst bewijzen.

Video voor dwell time

Wanneer je een goede video of bedrijfsfilm toevoegt op je belangrijke landingspagina's, zal dat zorgen voor bezoekers die langer op je pagina's blijven hangen en meer geneigd zijn om verder te kijken dan alleen de landingspagina. Immers, met jouw Youtube video content beantwoord je alle prangende vragen in jouw industrie of bied je entertainende content die naadloos aansluit bij jouw doelgroep. Bovendien tonen diverse onderzoeken aan dat video je landingspagina's beter laten converteren.

Betere gebruiksstatistieken

Doordat je pagina's met video dus betere gebruiksstatistieken opleveren, zal je op termijn een effect merken in de zoekresultaten. Door deze postieve bijdrage van je Youtube content aan je SEO strategie zal dit meer organische website bezoekers opleveren.

Guest posts of shares op blogs

Tenslotte zijn er nog manieren om binnen de blogosphere meer organische bezoeken te genereren met je Youtube content. Bloggers zijn er in vrijwel elk vakgebied, dus ongetwijfeld zijn er blogs of websites binnen of gerelateerd aan jouw expertise die een mooi bereik hebben opgebouwd.

Netwerk aan experts

Wanneer je deze bloggers actief gaat volgen, waardevolle comments plaatst en hun content deelt met vakgenoten, dan bouw je op een natuurlijke manier een netwerk aan experts op. Op termijn kun je dan eens voorleggen om jouw video content te delen op de blog met een link erbij naar je website. Wellicht staat er een artikel op de planning waar jij een heel goede video bij hebt, of misschien kun je in overleg samen content ontwikkelen en een mooie samenwerking opstarten.

Guest posts op blogs

Met je Youtube kanaal vol waardevolle content laat je zien dat je een expert bent in je vakgebied. Zo kun je ook voorstellen om een guest post te schrijven op andermans blog waar jij met jouw niche een perfecte aanvulling op kan bieden. Dan kun je het onderwerp helemaal naar je hand zetten en je echt als specialist profileren. Natuurlijk link je in het artikel dan even naar je website en verwerk je er een video in die naadloos aansluit.

Conclusie

Alles bij elkaar zijn er vele manieren om met een goed lopende Youtube marketing machine meer organische bezoekers naar je website te trekken. Je Youtube kanaal draagt op verschillende manieren positief bij aan je SEO strategie. Hetzelfde is waar als je je Youtube video's verspreid over je website pagina's. Daarnaast zijn er verschillende manieren om ook binnen Youtube het meeste te halen uit je video marketing inzet. Tenslotte kun je door een sterk netwerk binnen je vakgebied en gerelateerde markten op nieuwe manieren je doelgroep bereiken.

Door zowel aan Google als aan Youtube te laten zien dat je structureel video content van hoge kwaliteit publiceert, zal er vanzelf meer organic traffic jouw kant op komen.

Zie je nog niet de resultaten waar je op gehoopt had? Of heb je advies nodig bij het ontwikkelen van een effectieve video marketing strategie?