Wat is een moodfilm? Emotie in video marketing [2 voorbeelden]

 

Om te beginnen bij het begin, wat is een moodfilm? Is het soort bedrijfsfilm of commercial? Ja, en nee. Een moodfilm wordt ingezet door bedrijven, maar het bedrijf hoeft helemaal niet centraal te staan. Een moodfilm is eigenlijk een teaser, een lokkertje, een sfeerimpressie, een introductie.

Moodfilm, commercial, teaser of productvideo?

Wat is een moodfilm

Niet iedereen gebruikt de term moodfilm of mood video, en soms is de scheidslijn tussen een commercial, productvideo, teaser of bedrijfsfilm enerzijds en een moodfilm anderzijds niet helemaal helder. En eigenlijk is die scheidslijn er ook niet. Wel zou je kunnen zeggen dat je met een bedrijfsfilm of andere vorm van video marketing over het algemeen zo duidelijk mogelijk je waarde wil communiceren, maar bij een moodfilm het allemaal om gevoel en associatie draait. Daarmee kan het dus wat minder concreet zijn, maar niet minder effectief.

Over effectiviteit gesproken, heb je al gelezen over de 10 grootste voordelen van video marketing?

 
 
Een moodfilm speelt vooral in op de zintuigen, emotie en nieuwsgierigheid.
 
 

Je moodfilm helpt bovenal door de juiste toon te zetten. De video speelt vooral in op de zintuigen, emotie en nieuwsgierigheid. Dit zijn gevoelige domeinen waarin beeldtaal bij uitstek geschikt is. De centrale vragen die beantwoord worden door een moodfilm zijn: waarom is dit bijzonder, wat vind ik hiervan, wat voel ik hierbij?

Evenement aankondigingen & fear of missing out

Omdat mood films voornamelijk inspelen op gevoel en spanning wordt dit type video veel ingezet bij de promotie en aankondiging van evenementen. Zonder de details te weten, kan je kijker zo toch al in de stemming komen voor jouw event. Omdat het gevoel geprikkeld wordt door een sfeerimpressie van beeld en geluid wordt de drempel verlaagd om meer informatie op te zoeken of tot handelen over te gaan. Soms ontwikkel je met een goede moodfilm zelfs de beruchte fear of missing out, de angst om iets bijzonders te missen. Bovendien is een mooie mood video bij uitstek iets om te delen. Kijkers die enthousiast zijn geworden door wat ze gezien hebben, kunnen het delen met vrienden die eventueel ook interesse hebben in het evenement.

Buzz, hype & anticipatie voor een nieuw product

De moodfilm is ook een uitstekend soort video om hype te creëren of anticipatie te ontwikkelen voor de lancering van een nieuw product of een nieuwe soort dienstverlening. Door een sterk sentiment in beeld te vangen en dat al voor de officiële lancering te koppelen aan je aanbod, kun je je kijkers bijvoorbeeld verleiden om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief en zo de officiële release niet te hoeven missen. Of in het geval van een nieuw product of een nieuwe productlijn kun je met je moodfilm je kijkers aansporen om alvast een pre order te doen.

 
 

Voorbeelden van moodfilms

Herenkleding voor avontuur


Dit is een moodfilm die Kaaps een tijd terug maakte voor de nieuwe mannencollectie van Protest. Er wordt geen concrete informatie geboden over de nieuwe collectie, maar er wordt een heel duidelijk sfeerbeeld neergezet.

Het sentiment van vrijheid, plezier en avontuur wordt samen met waarden als vriendschap en samenzijn verbonden aan het merk Protest. Door het surfen als centraal thema te hanteren, blijft de brand identity en heritage daarbij ook bewaard.

Deze video gaat niet over de nieuwe Protest collectie, maar over hoe het leven kan voelen als je het draagt.

 

Minimale techniek

De verbeteringen lijken nog simpeler en effectiever omdat het niet ingewikkeld wordt gemaakt met tekst en uitleg.
 

Nog een voorbeeld is deze aankondigingsvideo van de Ipad Pro. Dit is natuurlijk in eerste instantie een productfilm, maar het draait wel sterk om sfeer en gevoel en het heeft veel weg van een teaser. Er wordt niet gepraat over de nieuwe features, er worden geen title cards gebruikt en zelfs geen iconen of afbeeldingen.

Alles wordt verteld door het beeld. Zo ontstaat er bij de kijker een enthousiaste verwachting over de vernieuwingen en verbeteringen. Deze lijken bij dit product, dat sowieso al draait om minimalisme, nog des te simpeler en effectiever omdat het niet ingewikkeld wordt gemaakt met tekst en uitleg. Dit is hoe je zorgt voor anticipatie en een buzz rond je nieuwe productlancering.

Ken jij nog mooie voorbeelden van moodfilms of commercials die volledig draaien om mood? Plaats je link hieronder in de comments.

 
 

Moodfilm voor jouw video campagne?

Bedenk bij jouw volgende campagne eens of je in je video concrete waarde wil communiceren, of dat je je kijker liever wil teasen met een vluchtige, maar verpletterende indruk. Beide benaderingen van video marketing kunnen enorm effectief zijn. De kunst ligt erin om in te schatten wat jouw campagne nodig heeft.

Laat je je hierbij liever adviseren? Bekijk onze video marketing consultancy service, of neem contact op.