Wat kost een bedrijfsfilm? [inclusief checklist]

 

Al jaren zijn bedrijfsfilms en video marketing zowel in b2c als b2b markten onverminderd populair, en het is ook nog eens erg effectief (lees hier maar eens over de 10 grootste voordelen van bedrijfsfilms en video marketing). Maar wat kost een bedrijfsfilm nou eigenlijk?

Sterk uiteenlopende tarieven

kosten bedrijfsfilm

Misschien heb je al een bedrijfsfilm en vraag je je af of de investeringswaarde achteraf wel passend is geweest. Of misschien wil je opnieuw investeren en ben je je aan het oriënteren op het budget. Of misschien wil je voor het eerst iets gaan doen met video en heb je nog geen idee waar je moet beginnen of wat de kosten zijn van een bedrijfsvideo.

Want het is niet meteen makkelijk om je te verdiepen in de wereld van video productie en commerciële film. Het kan best wel onoverzichtelijk zijn, want allereerst zijn er oneindig veel soorten bedrijfsfilms en formats voor video om uit te kiezen. Waar veel bedrijven verder tegenaan lopen is dat de tarieven voor video productie zo enorm uiteen lopen. Wanneer je met dezelfde offerte aanvraag bij 5 verschillende productiehuizen aanklopt, zul je ongetwijfeld 5 verschillende prijzen terugkrijgen voor je bedrijfsvideo.

Maar wat kost het nou echt?

Hier is onmogelijk een zinnig antwoord op te geven, omdat het afhangt van heel veel factoren en bovenal van jouw behoefte en overige marketinginzet. Maar goed, je bent hier niet voor niets dus we doen een poging tot een algemene indicatie.

Voor een enkele video voor een bedrijf in het mkb, niet een complete campagne met tientallen deliverables en landelijke uitzendtijd, kan het alles zijn tussen € 300 en € 30.000. Zoals je ziet zit er nogal wat ruimte tussen die onder- en bovengrens, en eigenlijk is er helemaal geen bovengrens. Toch zijn er hele goede redenen voor de grote verschillen in tarieven, dus lees vooral door om de kosten voor video in perspectief te kunnen plaatsen.

Factoren en kostenposten

Om een idee te krijgen wat voor factoren er allemaal meespelen bij de kostenbegroting voor je video productie, is het goed om jezelf een aantal vragen te stellen:

 • Wil je een enkele video, of meerdere?

 • Wil je een animatie?

 • Wil je acteurs in de film?

 • Op wat voor locatie(s) wordt er gefilmd?

 • Wordt er gesproken in de film?

 • Is er ondertiteling nodig?

 • Is er een voice over nodig?

 • Wil je een voice over in meerdere talen?

 • Wil je een soundtrack die speciaal voor jouw video wordt gemaakt?

 • Wil je dat er high budget apparatuur van de hoogste cinematische kwaliteit wordt gebruikt, of mag het ook een van een ander segment zijn?

 • Wil je meerdere montages, bijvoorbeeld in verschillende lengtes, of een vierkante versie voor Instagram?

 • Wat voor cameravoering wil je? Is een camera op statief voldoende, of wil je drone shots en allerlei ingewikkelde camerabewegingen?

Naast al deze factoren die te maken hebben met de productie, zijn er ook nog strategische overwegingen. Want hoe wil je je video onder de aandacht brengen? Wil je gaan voor betaalde distributie, zoals advertenties op social media of Youtube? Dat telt natuurlijk ook op bij de kosten voor je bedrijfsfilm, tenzij je al een advertentiebudget hebt waar dit onder valt. (Bekijk hier trouwens alvast een uitgebreide vergelijking van Youtube en Vimeo om te bepalen welk platform het best bij jouw campagne past.)

Laat je wat kosten betreft overigens niet misleiden door de grootte van het productiebedrijf. Natuurlijk zou je kunnen denken dat grotere bedrijven meer overhead hebben en daarom ook sneller de hoogte in zullen schieten bij dezelfde offerteaanvraag, maar dit hoeft helemaal niet altijd waar te zijn. Soms kunnen zulke bedrijven van formaat juist weer veel kosteneffectiever of sneller te werk gaan.

Wat heb je nodig?

Uiteindelijk hangen de kosten helemaal af van wat je nodig hebt. Maar hoe weet je dat eigenlijk? Jij bent tenslotte niet de video professional. Niet elke ondernemer weet wat een tracking shot met een steadicam precies voor waarde toevoegt aan je bedrijfsfilm, en niet elke kijker ziet het verschil tussen een video die is gemaakt met een iPhone of een dure camera.

Wat deze productionele vragen betreft zul je dus op goed vertrouwen je producent een inschatting moeten laten maken. Natuurlijk kun je ons ook eens vrijblijvend bellen voor advies. Omdat wij onafhankelijk kijken naar jouw behoefte op strategisch niveau maar ook kennis van productie hebben, kunnen we altijd een passend advies bieden. Daarnaast beschikken we over een uitgebreid netwerk aan producenten en is er altijd wel één bij die past bij jouw bedrijf en budget.

 

Return on investment

Een video campagne zou altijd een investering moeten zijn met een duidelijke return. Wat dat betreft zou de vraag niet moeten zijn wat een bedrijfsfilm kost, maar wat het oplevert. Door de juiste nadruk te leggen op strategie en de bedrijfsfilm naadloos te integreren in de marketing mix en customer journey is video namelijk in staat om je online kanalen meer op te laten leveren. Dit kan geld zijn, maar ook tijd, inzichten en data.

 
wat kost een bedrijfsfilm
 

Het belang van strategie

Om deze return on investment te behalen is het wel van groot belang dat je een ijzersterke strategie voor video ontwikkelt. Welk marketingdoel wil je behalen met je video? Waar in de customer journey hebben jouw leads een extra handreiking nodig? Waar in je marketing mix liggen de kansen voor video? En heb je de rest van je kanalen wel op orde wanneer je bedrijfsfilm af is? Want wanneer je video live gaat, wil je wel dat hij optimaal presteert.

Om je investering in een bedrijfsfilm tot een succes te maken, is het absoluut noodzakelijk om hierbij te kijken naar je gehele marketing inzet en te zorgen dat elk kanaal optimaal samenwerkt. Wij zijn daarin gespecialiseerd, dus neem vooral eens vrijblijvend contact op als je daar hulp bij nodig hebt.


Investeren in video?

 • Overweeg je te investeren in een bedrijfsfilm of in video marketing?

 • Ben je benieuwd wat video kan opleveren voor jouw bedrijf?

 • Ben je op zoek naar een passende producent voor je bedrijfsfilm?

 • Of wil je meer halen uit je huidige video marketing campagne?