Youtube of Vimeo voor video marketing? [9 overwegingen]

 
Youtube ziet maandelijks bijna 2 biljoen kijkers terugkeren.

Youtube ziet maandelijks bijna 2 biljoen kijkers terugkeren.

Een van de meestgestelde vragen rond content strategie en video marketing: Youtube of Vimeo, welke moeten we kiezen? Je hebt gelezen over de 10 voordelen van video marketing en je wil aan de slag, maar wat doe je als de video's gemonteerd zijn en klaar staan voor publicatie? Youtube vs Vimeo. Beide bieden een heel goed hosting platform voor je video content, maar welke past het best bij jouw doelen en bedrijf?

Bij onze uitgebreide vergelijking kijken we naar de volgende factoren:

  1. Community

  2. SEO

  3. Advertenties

  4. Prijs

  5. Monetization

  6. Branding

  7. Analytics

  8. Privacy

  9. Support

De vergelijking: 9 overwegingen

1: Community: doelgroep en bereik

Vimeo kan ook rekenen op een toegewijde en steeds groeiende community.

Vimeo kan ook rekenen op een toegewijde en steeds groeiende community.

Om maar met de platgelopen deur in huis te vallen: Youtube is overduidelijk de grootste video service die er is. De inschattingen verschillen, maar volgens de meeste bronnen haalt Youtube bijna 2 biljoen kijkers per maand naar hun video's. Daar staan 170 miljoen kijkers per maand op Vimeo tegenover. Ook zeker niet weinig natuurlijk, maar het verschil is wel overduidelijk. Met het enorme bereik dat Youtube rijk is, komt natuurlijk ook concurrentie. Om kijkers naar jouw kanaal te trekken, ligt de lat hoog. Net als bij ranking in Google, is het nodig om consistent content van hoge kwaliteit te publiceren om op te vallen.

Doelgroep: niche vs massa

Wat de doelgroep betreft, is er ook best een verschil tussen de twee. Veel populaire Vimeo kanalen bedienen een duidelijke niche markt. Creators op Vimeo lijken ook meer aandacht aan het daadwerkelijke filmmaken te besteden. De lat voor productiewaarde en kwaliteit ligt relatief hoog en er is ook een community die dit duidelijk waardeert. Meer dan hoeveel kijkers je trekt of hoeveel content je publiceert, gaat het om hoe goed de content is. Zo is er ook een grote community van onafhankelijke filmmakers op Vimeo actief en zijn er enorm veel korte fictie films te zien die ook op erkende internationale film festivals draaien. Ook binnen gebruik voor business geldt dat een relatief hoge productiewaarde en het benaderen van niche markten veel terug komt.

Youtube is daarentegen meer op de massa gericht. Het algorithme van Youtube beloont creators die met een hoge frequentie publiceren en veel kijkers, likes en comments genereren. Kwantiteit is belangrijk. De doelgroep van Youtube is bijzonder breed. Dit wordt ook duidelijk als je kijkt naar de uiteenlopende thema's die worden behandeld door de meest populaire kanalen. Toch zijn er ook kanalen die zich duidelijk binnen een bepaald vakgebied bewegen en daar hun expert status in ontwikkelen. Youtube draait dus zeker niet alleen om het snelle consumeren, ondanks dat het platform een bepaalde laagdrempeligheid uitstraalt.

2: SEO, keyword strategie en de invloed van Google

Het grote aantal gebruikers, populaire kanalen en kijkers van Youtube heeft ook te maken met het feit dat Youtube eigendom is van Google. Google geeft in de zoekresultaten dan ook prioriteit aan video content die gehost wordt op Youtube, en hetzelfde geldt voor Bing. Veel Google gebruikers eindigen dus op Youtube en veel populaire trefwoorden in Google converteren naar Youtube views en volgers. Vandaar dat de concurrentie op Youtube zo enorm is. Veel makers daar richten zich op specifieke keywords die populair zijn op Google en goed kunnen worden uitgewerkt in video content.

Vimeo content delft duidelijk het onderspit in de zoekresultaten op Google en dat geeft een nadeel als het gaat om je SEO strategie. Als je je richt op een video content strategie gebaseerd op trefwoordenonderzoek en als je veel organische bezoekers wil genereren, dan ligt de keuze voor Youtube misschien voor de hand. Als je al een significant gevolg hebt en je gaat je kijkers voornamelijk bedienen middels embeds op je andere kanalen, dan zijn er nog goede redenen om Vimeo te overwegen.

3: Advertenties voor je kijkers

Wat de gebruiksvriendelijkheid voor je kijkers betreft is het goed om na te denken over advertenties. Youtube staat bekend om de advertenties die voor, tijdens en na video's draaien. Die advertenties bestaan in varianten die na 5 seconden zijn over te slaan, maar ook in varianten die helemaal uitgekeken moeten worden. Vimeo staat er om bekend een advertentie vrije service te bieden en belooft ook plechtig dit zo te houden. Grappig genoeg adverteert Vimeo wel op Youtube over hun advertentie vrije platform.

Het is aan jou om te bepalen of je dit een belangrijk punt vindt voor je kijkers. Feit is wel dat advertenties kunnen dienen als een grote afleiding. Sowieso ben je de aandacht van je kijkers kwijt als ze klikken op de links van de adverteerder. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat er advertenties van je concurrenten bij je video worden geplaatst. Hier is helaas niets tegen te doen.

Analytics van een preroll op Youtube.

Analytics van een preroll op Youtube.

4: Prijzen voor gebruik

Dat Vimeo geen advertenties wil tonen aan je kijkers en Youtube wel heeft alles te maken met hun verdienmodel. Youtube verdient aan de kijkers en is dus ook volledig gratis voor de makers. Er zijn ook geen beperkingen qua aantal uploads of grootte van je video bestanden. Na het verifiëren van je account verlies je ook de lengte limiet van 15 minuten.

Waar Vimeo volledig gratis blijft voor de kijkers, verdienen zij aan de makers. Er is een gratis lidmaatschap, maar dit komt met beperkingen qua wekelijks upload limiet en bestandsgrootte van je video. Wie meer nodig heeft, kan upgraden naar een betaald lidmaatschap, wat in 4 varianten komt van € 6 per maand tot € 70 per maand.

5: Video content monetization

Om nog even bij verdienmodellen en financiën te blijven, is er ook een verschil wat betreft monetization van je content. Bij Youtube kun je geld verdienen met je content door advertenties te laten draaien op je video's, dus voor, tijdens en/of na je video. Dit gebeurt met het platform Adsense.

Video on demand

Bij Vimeo kun je geld verdienen door content te uploaden met Vimeo On Demand. Gebruikers betalen dan om je video te kunnen kijken. Zo kost het wel geld aan je kijkers, maar behouden ze volledige controle over hun kijkervaring. Bij Youtube is het net andersom: kijkers betalen niets (tenzij ze naar Youtube Red upgraden), maar ze hebben geen controle over hun kijkervaring in de zin dat er advertenties kunnen worden voorgeschoteld.

 
Vimeo vs Youtube
 

6: Branding mogelijkheden

Wanneer je ervoor kiest om je bedrijfs content ergens anders te hosten dan op je eigen website, is het wel mooi meegenomen als je binnen de kijkervaring nog wat kunt doen aan je corporate branding. Wat dat betreft geeft Vimeo duidelijk de meeste ruimte. Waar je bij het embedden van een Youtube video eigenlijk niets kunt aanpassen, kun je Vimeo embeds helemaal aanpassen naar eigen stijl. Zo kun je het Vimeo logo er helemaal uit halen, de kleur aanpassen met gebruik van je eigen hex code en je eigen logo erin verwerken. Zo ziet een embedded video op je website er helemaal niet meer uit als een Vimeo video. Bovendien kun je uitzetten dat je kijker vanaf je embed naar Vimeo kan klikken. Zo minimaliseer je de kans dat je kijker verdwijnt in het enorme aanbod op Vimeo, en mogelijk bij je concurrent belandt. De aanpassingsmogelijkheden bij het gratis lidmaatschap kennen wel beperkingen, deze hef je op door te upgraden naar een betaald lidmaatschap.

Mogelijkheden bij gratis gebruik

Betaal je liever niets? Dan is Vimeo alsnog de veiligere keuze wat branding betreft. De Vimeo branding is namelijk heel bescheiden en de videospeler is erg neutraal en minimaal ontworpen. Bij de Youtube speler is de herkenningsfactor groot en worden er na afloop suggesties voor gerelateerde content getoond, mogelijk van je concurrenten. Met een stukje code kun je dit overigens verhelpen. Hier lees je precies hoe je je Youtube video aanpast.

7: Analytics in Youtube en Vimeo

Om het succes van je content strategie en video marketing te kunnen meten zijn goede analytics en inzichten belangrijk. Youtube bedient haar makers met uitgebreide en bijzonder nuttige statistieken. De statistieken van Vimeo zijn bij het gratis lidmaatschap redelijk basic. Wie meer de diepte in wil zal aan een betaald lidmaatschap moeten denken. Voor gratis mogelijkheden is Youtube dus het aangewezen platform.

Wel moet gezegd worden dat beide platforms in de basis statistieken bieden op video niveau niveau en op kanaal niveau om de voortgang van je video content marketing inzet te peilen. Je kunt zo eenvoudig bijhouden welke soort content het best presteert en je kunt bijvoorbeeld testen op variabelen als thumbnail design, titel copy en video lengte.

 
Vimeo analytics dashboard.

Vimeo analytics dashboard.

 

8: Privacy mogelijkheden

Wanneer je video's vertrouwelijk wil delen zijn privacy mogelijkheden erg belangrijk. Youtube biedt drie privacy instellingen voor je video content: public, private en unlisted. Public video's zijn openbaar zichtbaar, komen in zoekresultaten en zijn ook te vinden op je kanaal. Private video's zijn alleen te zien op uitnodiging. Je kunt deze video's met maximaal 50 Youtube gebruikers delen. Zij hebben dus wel een Youtube account nodig. Een link naar de privé video hebben is hierbij niet genoeg, er is echt een uitnodiging van jou nodig. Unlisted video's zijn alleen te zien als je de link hebt en komen verder niet in zoekresultaten of de feed van je kanaal. De link naar je unlisted video's kun je delen met zoveel kijkers als je wil en hierbij is ook geen Youtube account nodig.

Vimeo biedt 5 opties bij een gratis lidmaatschap

De privacy instellingen van Vimeo bieden 5 opties bij het gratis lidmaatschap en nog 2 meer wanneer je een betaald lidmaatschap hebt. Ten eerste kun je je video openbaar online zetten. Dan is je content zichtbaar en vindbaar voor iedereen, ook via de zoekresultaten en je kanaal. De tweede optie is only me. Je video is dan alleen zichtbaar voor jou als maker zelf, en alleen als je bent ingelogd op Vimeo. De derde instelling is only people I follow. Wanneer je dit instelt, kunnen alleen de Vimeo leden die jij volgt je video's zien en verschijnt het ook in hun nieuwsfeed.

Gelijk aan de private optie op Youtube kun je bij Vimeo ook kiezen voor de instelling only people I choose. In dit geval kunnen alleen de Vimeo leden die jij uitkiest je video zien. Een Vimeo lidmaatschap is voor de kijker dus een vereiste. Tenslotte is er nog de instelling only people with a password. Hierbij kun je je video vergrendelen met een wachtwoord. Iedereen die het wachtwoord heeft kan je video bekijken, of ze nou een Vimeo account hebben of niet.

 
youtube vs vimeo
 

Extra opties bij betaald lidmaatschap

De extra instellingen voor betaalde Vimeo leden zijn only people with the private link en hide this video from vimeo.com. De eerste variant komt overeen met de unlisted variant van Youtube. De video is niet zomaar zichtbaar, maar iedereen met de privé link kan de video kijken en delen. Hiervoor is geen Vimeo lidmaatschap nodig. De laatste instelling maakt je video onzichtbaar op Vimeo voor alle anderen dan jezelf wanneer je ingelogd bent. Wel kan je video overal worden geplaatst als embed. Zo kun je bijvoorbeeld een video op je eigen website beschikbaar maken, maar niet op Vimeo.

Als allerlaatste kun je bij zowel Vimeo en Youtube nog instellen of het toegestaan is om je video te embedden of niet. Zo kun je dus controleren of je kijker de video kan delen en ergens anders kan plaatsen. Door dit uit te zetten dwing je kijkers naar je kanaal te navigeren.

Lees meer

Youtube en Vimeo hebben verder nog geavanceerde instellingen voor je video binnen afspeellijsten of collecties, maar daar gaan we nu niet verder op in. Lees hier alles over de privacy instellingen op Youtube en hier over de privacy instellingen op Vimeo.

9: Support, service & helpdesk

Als laatste overweging is er nog de support van beide diensten. Hier is wel een redelijk groot verschil merkbaar. Youtube organiseert hun support voornamelijk rond hun officiële hulp pagina's en de community discussion boards. Omdat het platform daarnaast zo groot is, zijn er ook veel derde partijen, Youtubers en bloggers die support bieden over het platform. Omdat er echter ook regelmatig wat wijzigt aan Youtube is natuurlijk niet alle informatie relevant of up to date. Omdat er zoveel te vinden is op zoveel verschillende media, kan het snel onoverzichtelijk aanvoelen. Wie een hulpvraag heeft als Youtube gebruiker is dus aan zijn eigen Google kunsten overgeleverd. Een direct mailtje sturen naar de helpdesk is er niet echt bij.

Direct contact

Bij Vimeo is het wel mogelijk om direct contact op te nemen. Daarnaast is er een uitgebreid help center waar je zelf kan zoeken naar antwoorden zoals Youtube dat ook heeft. Verder neemt het support service niveau toe naarmate je een uitgebreider betaald lidmaatschap kiest. Zo worden steeds snellere respons tijden beloofd en andere toegenomen klantenservice. Voor wie persoonlijke aandacht dus belangrijk is, kan Vimeo meer bieden. Vind je het echter prima om zelfstandig te troubleshooten? Dan zou Youtube ook afdoende moeten zijn.

Conclusie: Youtube vs Vimeo

Eigen overweging

Uiteindelijk bieden beide platforms hun eigen kwaliteiten voor het hosten van je video marketing content. Het komt echt neer op de doelen die je hebt met je video content. Wil je een kanaal waar hordes organische bezoekers op af komen en is keyword research leidend in je content strategie? Dan is Youtube een logische keuze. Maar wil je je video content naadloos integreren in je eigen huisstijl of wil je je kijkers niet opzadelen met reclames? Dan ligt een lidmaatschap bij Vimeo voor de hand. Zo kun je zelf je overweging maken door na te gaan welke van de bovenstaande 9 punten het zwaarst wegen.

Weet je al welk platform je gaat kiezen, heb je nog vragen of aanvullingen? Plaats hieronder je reactie of neem contact op.

Combinatie van beide

Natuurlijk is het ook mogelijk om beide platforms te combineren. Stel je voor dat je een online dienstverlening verkoopt waarbij je video inzet. Je kunt je SEO strategie dan uitbreiden met een Youtube kanaal dat vooral gericht is op het aantrekken van organische traffic. Wanneer die kijkers eenmaal converteren en klant worden en je ze een persoonlijke dienstverlening wil bieden op een afgeschermd deel van je website, dan kun je Vimeo gebruiken om een embedded player in eigen branding te presenteren met wachtwoord beveiliging en professionele uitstraling.

Of helemaal geen van beide?

Naast Youtube en Vimeo zijn er ook nog hele andere mogelijkheden om je video te hosten, bijvoorbeeld direct op je eigen website of door direct te uploaden naar social media kanalen. Deze mogelijkheden hebben ook weer hun eigen voordelen. Hier gaan we in een volgende blog op in. Wil je die niet missen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

 

Verder lezen?